Ylläpidä sopimuksista excel-taulukkoa, josta näkyy sopimuskauden pituus ja se, mihin mennessä sopimus on irtisanottava. Palvelusopimukset yleensä uusiutuvat, ellei niitä irtisanota jo ennen sopimuskauden päättymistä. Kun yhtiöllä on kymmeniä sopimuksia, ei perinteisen hallintomapin ylläpitäminen riitä.

Lähes aina on sovittu sopimuskauden pituudesta ja irtisanomisehdosta. Tällöin sopimuksen seuranta on helppoa. Asia on vaikeampi, kun sopimus on suullinen tai kun irtisanomisesta ei ole nimenomaista ehtoa.

Yksinkertaisimmallaan irtisanomiseen riittää ilmoituksen toimittaminen sopijakumppanille. Oma selusta kannattaa turvata joko pyytämällä vastaanottokuittaus tai käyttämällä haastemiestä.

Ellei irtisanomisajasta ole sovittu, sitä arvioidaan tavallisesti avoimen aikamääreen “kohtuullinen aika” mukaan. Se yleensä vaihtelee päivistä ja useisiin kuukausiin. Pisimmillään kohtuullinen aika on pitkäkestoisten yhteistyösopimuksien kohdalla.

Kun irtisanominen on aina yksipuolinen toimi ja kun viime kädessä tuomioistuin ratkaisee irtisanomisen lainmukaisuuden, on sopimuksen päättäminen aina riski. Siksi kannattaa useimmissa tapauksissa harkita neuvottelutien käyttämistä.

Voi olla niin, että molemmat osapuolet haluavat sopimuksesta eroon. Tämä asia on syytä tarkistaa.

(Artikkeli on julkaistu 6.6.2014 Vantaan yrittäjien Yrittäjäinfo-nimisen lehden numerossa 3-2014)

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.