Vuokramarkkinoilla käy parhaillaan kuhina, sillä meneillään on vuokramarkkinoiden sesonkiaika. Ongelmatilanteiden välttämiseksi olisi vuokranantajan hyvä muistaa ainakin seuraavat seikat uutta vuokrasuhdetta solmiessaan:

  1. Vuokralaisen valinta;
  • hyvä vuokralainen maksaa vuokran ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Maksukyky selviää, kun pyydät vuokralaiselta selvityksen työtilanteesta ja kuukausituloista,
  • voit myös pyytää vuokralaiselta aikaisempien vuokranantajien yhteystietoja suosituksia varten,
  • kaikkien huoneistoon muuttavien tiedot (esim. avopuoliso) kannattaa selvittää, jos vuokrasopimusta ei tehdä molempien nimiin.
  1. Ennen vuokrasopimuksen solmimista;
  • tarkista vuokralaisen luottotiedot ja pyydä palkka-, eläke- tai opiskelupaikkatodistus,
  • tarkista huoneiston ja muiden tilojen kunto yhdessä vuokralaisen kanssa ja kirjaa havainnot kunnosta sopimukseen. Mahdolliset vauriot on hyvä valokuvata.
  1. Tee kirjallinen vuokrasopimus, jonka ehdot ovat selkeitä ja yksiselitteisiä;
  • huomaa, että ellei muuta ole sovittu, ovat esimerkiksi tupakointi ja lemmikit sallittuja,
  • luettele sopimuksessa kaikki ne liitteet, joiden haluat tulevan osaksi sopimusta,
  • kirjaa mahdolliset muutokset sopimukseen selkeästi,
  • mikäli vuokralainen saa asumistukea, sovi järjestelystä, jossa Kela maksaa asumistuen suoraan vuokranantajan tilille.
  1. Luovuta asunnon avaimet ja huoneiston hallinta vuokraajalle vasta, kun vuokravakuus on todistetusti maksettu ja vuokralainen on toimittanut todisteen myönnetystä kotivakuutuksesta;
  • vuokravakuuden määrä voi olla enimmillään kolmen kuukauden vuokran määrää vastaava määrä.
  1. Vuokrasuhteen aikana;
  • pyydä nähtäväksi vuosittain todistus kotivakuutuksen voimassaolosta,
  • vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Sinulla on oikeus vuokranantajana valvoa, täyttääkö vuokralainen velvollisuutensa huoneiston hoitamisessa. Vuokralaisen on päästettävä vuokranantaja huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana. Käytännössä huoneistossa käynnistä on siis pyrittävä nimenomaisesti sopimaan vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Ellei tätä syystä tai toisesta saada sovituksi, sinun on syytä ilmoittaa vuokralaiselle tulostasi etukäteen kirjallisesti ja mainita käynnin ajankohta. Mikäli vuokralainen estää huoneistoon pääsyn, on sinulla viime kädessä oikeus saada poliisilta virka-apua huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta ongelmilta ei aina voi välttyä. Mahdollisiin vuokralaisen laiminlyönteihin tulee reagoida nopeasti. Joskus tilanne voi kärjistyä niin, että vuokranantajan tulee hakea vuokralaisen häätöä käräjäoikeudesta. Oikeusprosessi voi kestää useita kuukausia ja vuokranantajan vahingot voivat tänä aikana nousta suuriksi. Vaikka vuokranantajana menestyisitkin itse oikeusprosessissa, et välttämättä saa koskaan korvauksia aiheutuneesta vahingosta (vuokranmenetys ja huoneiston mahdollinen vahingoittuminen), mikäli vuokralainen osoittautuu maksukyvyttömäksi. Mahdolliset ongelmatilanteet olisi siis hyvä pyrkiä ratkaisemaan ensisijaisesti neuvottelemalla.

 

 

 

Hakusanat: vuokra-asunto, vuokranantaja, vuokrasopimus, vuokrasuhde, vuokrariita, häätö

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.