Vuokralaisen kannattaa pitää varansa – ja kiinni oikeuksistaan

Suurimmalla osalla ei ole koskaan vuokra-asuntojen kanssa sen suurempia ongelmia kuin mahdollisesti yläpuolella asuva ikibailaaja tai naapurin pienimmästäkin asiasta valittava kerrostalokyttääjä. Mutta vuokrasuhteisiin voi liittyä myös suurempiakin ongelmia, jotka voivat maksaa varomattomalle vuokralaiselle pahimmillaan tuhansia euroja. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voi välttää vuokrasuhteisiin liittyviä ongelmia.

Kun annat vuokravakuuden, varmista, että itsellesi jää tositteet kyseisen vakuuden maksamisesta. Suositeltavaa on maksamisen yhteydessä kirjoittaa viestikenttään, että kyseessä on vuokravakuus ja sitten tulostaa kuitti maksutapahtumasta. Näin vältät myöhemmät väitteet siitä, että et olisi maksanut vuokravakuutta ollenkaan tai että vuokravakuutena maksamasi summa olisi tarkoitettu johonkin muuhun tarkoitukseen.

Kun otat vastaan asunnon, käy mielellään yhdessä vuokranantajan kanssa läpi kaikki mahdolliset puutteet ja kirjaa ne asiakirjaan, jonka sekä sinä että vuokranantaja allekirjoitatte. Puutteet ja asunnon kunto vastaanottohetkellä kannattaa myös valokuvata. Toimi näin myös siinä kohtaa, kun luovutat asunnon. Näin sinulla on käytössäsi ”paremmat aseet” sitä tilannetta varten, että vuokranantaja väittää sinun aiheuttaneen asunnolle vahinkoa, jota et ole todellisuudessa aiheuttanut. On valitettavan yleistä, että vuokranantajat väittävät asunnolle aiheutetun jotakin vahinkoa ja pitävät sitten vuokravakuuden korvauksena ”vahingoista”. Osa saattaa myös yrittää teetättää vuokralaisen piikkiin kalliita siivoustöitä tai kunnostustöitä, vaikka tällaisille ei mitään perustetta olisi.

Fiksu vuokralainen tietää oikeutensa. Koska tässä artikkelissa ei voi tyhjentävästi kertoa kaikkea olennaista, kirjoita googleen ”finlex laki asuinhuoneiston vuokrauksesta” ja paina enter. Löydät sieltä roppakaupalla sääntöjä siitä, mitkä ovat sinun oikeutesi ja velvollisuutesi ja toisaalta myös vuokranantajan toimintamahdollisuuksien rajat. Mitättömiä ovat monet muutkin ehdot kuin vuokran maksaminen ”luonnossa” eikä vuokranantajasi voi esimerkiksi tuosta noin vain ilmoittamatta mennä asuntoosi, vaan hänelle kuuluvasta tarkastusoikeuden käyttämisestä tulisi aina sopia. Yllätyksenä voi joillekin tulla myös se, että avio- tai avoliitossa asuttaessa molemmat puolisot vastaavat vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta, vaikka vain toisen nimi olisi vuokrasopimuksessa.

Aina huolellinen varautuminenkaan ei estä ongelmien syntymistä. Vuokrasuhteisiin liittyvissä ongelmissa ja kaikissa muissakin oikeudellisissa ongelmissa kannattaa kääntyä mahdollisimman pian juristin puoleen.

(Em. juttu on julkaistu suppeammassa muodossaan alunperin kesällä 2013 Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan LAMKO:n julkaisemassa lehdessä Lamkooma 2/2013, s. 25. Tämä juttu on muokattu siitä 26.2.2014)

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.