Omaisuuden siirtäminen ilman veroja perillisille ei aina onnistu. Hyvällä suunnittelulla veroja voi kuitenkin pienentää.

On taloudellisesti järkevää aloittaa omaisuuden siirtäminen jo sukulaisten eläessä. Alaraja lahjan ja perinnön verotukselle on eri. Jos lahjan arvo on enintään 3.999 euroa, siitä ei mene veroa. Perinnöstä menee veroa vasta kun perintö on 20.000 euroa tai enemmän. Perinnön saamiseen ei tosin voi vaikuttaa.

Kun lahjoja tarkastellaan kolmen vuoden jaksoissa, voi äiti antaa lapselleen tuon 3.999 euron suuruisen määrän veroitta seuraavan kerran kolmen vuoden päästä. Mikäli lahja annetaan ennen kolmen vuoden kulumista, lasketaan lahjat yhteen ja 3.999 euron ylittävästä osuudesta maksetaan veroa.

Omaisuuden siirtämistä veroitta helpottaa se, että lahjoja tarkastellaan vain saman lahjoittajan ja lahjansaajan välillä. Esimerkiksi äidin lisäksi lapsen isä voi antaa lahjan samalle lapselle. Mikäli kuvioon lisätään myös lapsen isovanhemmat, voi sama lapsi saada lahjoina veroitta yhteensä kuusi kertaa tuon 3.999 euroa kolmen vuoden välein.

Lahjan veroja voi alentaa sillä, että lahjoittaja pidättää käyttöoikeuden omaisuuteen, kuten kesämökkiin. On syytä todeta, että tähän järjestelyyn liittyy ongelmia. Lahjoittajan terveyden heikentyminen voi johtaa siihen, ettei hän voi käyttää kesämökkiä, mutta hän ei pysty käyttöoikeudesta enää luopumaan.

Ilman veroja voi lahjoittaa sellaista tavanomaista koti-irtaimistoa, jonka arvo jää alle 4.000 euron. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi televisio ja kodinkoneet. Tässä on rajoituksena se, että omaisuuden pitää tulla lahjansaajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Lahjoituksista on syytä laatia kirjallinen lahjakirja. Toimita se verottajalle lahjaveroilmoituksen mukana. Kun tekee näin, ei tule annettua verosta vapaata lahjaa liian tiheään. Jos kolme vuotta ei ole kulunut, maksetaan veroja kaikkien kolmen vuoden sisällä annettujen lahjojen määrästä.

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.