Työsopimus ja sen kesto sekä työsuhteen päättyminen ilman irtisanomista

Työsopimus solmitaan työntekijän ja työnantajan välillä. Isommissa työnantajayrityksissä työnantajaa edustaa työnantajayrityksen nimeämä henkilö, joka yleensä vastaa yrityksen rekrytoinneista ja työsuhdeasioista. Työsopimus on tehtävissä suullisesti, mutta työsopimus on syytä tehdä kirjallisesti jo yksin sen merkittävyyden takia. Myös sähköisen muodon käyttäminen sopimuksessa on mahdollista. Kirjallisesta muodosta tehdystä työsopimuksesta on jälkeenpäin helpompi todeta työsuhteen keskeiset ehdot, kuten työntekijän palkan perusteet ja sen maksaminen, työntekijän työtehtävät ja mahdollinen pysyvä työntekopaikka.

Lähtökohtana työsopimuksen kestolle on se, että se on voimassa toistaiseksi. Määräaikaan sidottu työsopimus edellyttää perusteltua syytä. Tällaiseksi syyksi käy esimerksi se, että henkilö palkataan sijakseksi toisen työntekijän vanheimpainvapaan ajaksi. Mikäli tällaista perusteltua syytä ei ole ollut olemassa, pidetään määräaikaista työsopimusta kuitenkin toistaiseksi voimassa olevana työsopimuksena. Tälläinen luonnehdinta edellyttää vielä sen, että määräaikaiseen työsopimukseen on päädytty työnantajan aloitteesta.

Työsopimus päättyy määräaikaisessa työsuhteessa määräajan päättymisen jälkeen. Esimerkiksi 1.6.2014 alkanut kolmen kuukauden pituinen työsuhde päättyy 31.8.2014. Työsuhteen päättyminen tällä tavalla ei edellytä työntekijältä tai työntajalta mitään toimenpiteitä. Vastaavasti työntekijän työsuhde päättyy sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä saavuttaa 68-vuoden iän.

 

 

Hakusanat: työsopimus, työsuhteen päättäminen, irtisanomisaika

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.