Lapsen huoltajat toimivat hänen edunvalvojinaan eli he huolehtivat lapsen taloudellisista asioista. Pienen lapsen kohdalla tällaisia asioita ei ole ainakaan riesaksi asti. Vanhempien toimet rajoittuvat lähinnä pankkitilin avaamiseen lapselle.

Tilanne muuttuu radikaalisti, mikäli toinen alaikäisen lapsen vanhemmista menehtyy. Jos testamenttia ei löydy, perii lapsi kuolleen vanhempansa. Yleensä peritty omaisuus koostuu kodista, jonka vanhemmat omistivat yhdessä.

Ajan saatossa tai jo pian vanhemman kuoleman jälkeen voi olla tarpeen luopua kodista ja muuttaa isompaan tai pienempään asuntoon. Järjestelyä ei voida hoitaa vain perhepiirissä, sillä kauppojen tekeminen vaatii kahden erillisen luvan hakemista lapsen kotipaikan maistraatilta.

Ensimmäinen lupa koskee lapsen edustamista eli puhevallan käyttämistä kaupassa. Vanhempi ei voi edustaa alaikäistä lastaan, koska vanhemman ja lapsen edut voivat olla ristiriidassa. Siksi maistraattia pitää pyytää määräämään lapselle edunvalvojan sijainen. Yleensä tehtävään esitetään lakimiestä, mutta myös esimerkiksi perhetutut ovat toimineet edunvalvojan sijaisina.

Lisäksi edunvalvojan sijainen joutuu pyytämään maistraatilta lupaa kodin myymiseen. Luvan käsittelyn yhteydessä maistraatti arvioi, onko myynti lapsen edun mukaista vai ei. Lupahakemukseen on liitettävä muun muassa kauppakirja tai sen luonnos sekä kiinteistövälittäjän tekemä arvio kotina toimineen kiinteistön tai vastaavan kohteen arvosta.

Maistraatien yleinen tavoiteaika lupa-asian käsittelylle on kaksi kuukautta. Kun lupa-asioita on kaksi, lupavaihe voi viivästyttää kauppojen loppuunsaattamista jopa neljällä kuukaudella.

Lupa-asioita voi nopeutta sillä, että hakemuksiin liitetään heti kaikki vaadittavat liitteet. Vastaavasti puutteellinen hakemus viivästyttää asian käsittelyä maistraatissa. Mikäli osapuolilla on kiire asian kanssa, kauppa on mahdollista tehdä ehdollisena. Silloin sovitaan, että kaupan toteutumisen edellytyksenä on maistraatin antama lupa kaupalle.

Kirjoitus on julkaistu 13.3.2016 Kaupunkilehti Pohjois-Kymenlaaksossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.