Kotivakuutuksissa on lähes aina oikeusturva- ja vastuuvakuutukset osana kokonaispakettia. Sen vuoksi tavallisesti kannattaa huolehtia vain vakuutusturvan katkottomasta jatkumisesta. Erityisesti tämä tulee huomioida aikuistuvan nuoren muuttaessa kotoa, asunnonvaihdossa ja avioerossa.
Oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärä on yleensä 10.000 euroa tai hiukan alle. Käräjöinti on kallista, joten tämä antaa turvan siihen, ettei omista oikeuksistaan joudu luopumaan varojen puutteessa. Oikeusturvapäätös ei edellytä oikeudenkäyntiä, vaan vain sen, että jostakin asiasta (tyypillisimmillään asuntokauppa tai kodin korjaustyö) on syntynyt osapuolten välillä riita.

Käytännössä asia usein sovitaan ennen käräjäoikeutta. Tämä on usein myös kaikkien osapuolten etu. Joissakin tapauksissa vakuutuksesta korvataan myös tarpeelliset asiantuntijalausunnot. Laajemman asian loppuun saattamiseksi käräjäoikeudessa tämä vakuutusmäärä ei aina riitä. Joistakin yhtiöistä saa lisähinnalla vakuutuksen, joka korvaa häviötapauksessa myös vastapuolen kulut.

Vastuuvakuutus on tarpeen perheen vahingonkorvausvastuun kannalta. Tyypillinen esimerkki on se, että lapsi jää hetkeksi ilman valvontaa ja naarmuttaa naapurin autoa tai rikkoo kivellä ikkunan. Tällaisissa tapauksissa korvaus yleensä maksetaan ongelmitta. Edellytyksenä on perheenjäsenen jollakin tavoin virheellinen käyttäytyminen. On selvää, ettei tahallaan, törkeästä huolimattomuudesta tai itselle aiheutettuja vahinkoja korvata.

Yrittäjäksi aikovan kannattaa ottaa heti toimintaa aloittaessaan riittävät vakuutukset. Tällöin puhutaan eritysesti oikeusturva- ja vastuuvakuutuksesta, koska aloittavalla yrityksellä harvoin on merkittävästi vakuutettavaa omaisuutta. Vakuutusten pitää olla voimassa jo silloin, kun ensimmäisiä sopimuksia tehdään. Jos riitaa syntyy tai korvausvaateita myöhemmin esitetään, ei vakuutus myöhemmin otettuna korvaa. Yksinkertaistettuna tilanne on sama, jos palovakuutus otetaan silloin, kun talon nurkalla jo kytee.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.