Rengas räjähtää, auto karkaa ojan puolelle, ja etupäätä joudutaan korjauttamaan kahden tuhannen euron edestä. Uusi pesukone päästää vedet lattialle laatoitus maksaa puolitoista tuhatta. Kuivasampoo vastoin tuoteselosteen vakuutteluita ei toimi, ja kallisarvoinen silkkimatto on pilalla.
Edellä sanotuissa tilanteissa yksityishenkilöllä on mahdollisuus saada korvaus tuotevastuulain perusteella. Rengas oli pinnoitettu, ja tuotesarjassa tiedetään ennenkin olleen sekundaa koska valmistajan huolimattomuutta pinnoitukseen tulee viallisia rengasrunkoja. Pinnoitusyritys määrätään korvaamaan auton vahingot. Samanlainen vaatimus voidaan esittää lattiaremontista ja matosta, kun osoitetaan syy-yhteys tuotteen vian ja vahingon välillä. Vahingollista tuotetta ei korvata, mutta ostajan turvana voi vielä olla valmistajan takuu.
Kelvottoman tuotteen vahingoista on ensinnäkin vastuussa elinkeinonharjoittajana toimiva valmistaja tai muu liikkeellelaskija, mutta myös jakeluketju aina myyjään saakka. Tuotevastuulakiin perustuva korvauskanne on nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingosta ja korvaukseen velvollisesta saatiin tieto.
Korvaukseen oikeuttaa vasta vähintään 395 euron omaisuusvahinko. Henkilövahingoissa ei ole euromääräistä alarajaa, vaan korvauksen voi saada kaikista sairauskuluista, muista tarpeellisista kuluista sekä tulojen ja elatuksen vähenemisestä.
Periaatteessa myös käytettynä ostettua tavaraa koskee tuotevastuu. Tosin vastuu poistuu, jos valmistaja tai muu lähtökohtaisesti korvausvelvollinen osoittaa, että tuote liikkeelle laskettaessa oli moitteeton.
Vahingollista tavaraa kaupasta saanut voi tietysti ensin mennä kauppiaan puheille ja pyytää kuluttajanoikeuksien nimissä hyvitystä ja vahingonkorvausta. Jos myyjä suostuu korvaukseen omaisuudelle tulleesta vahingosta, hänelle tulee oikeus periä suorituksensa valmistajalta siten kuin tuotevastuulaissa sanotaan.
Kirjoitus on julkaistu 5.4.2017 Kaupunkilehti Pohjois-Kymenlaaksossa