Aloittava nuori yrittäjä on enemmän innokas kuin taitava. Tämä on ymmärrettävää ja kuuluu asian luonteeseen. Vain aktiivisen toimijan kannattaa ylipäätään aloittaa yritystoiminta, se on tae siitä, että alkaa tapahtua.

Muutama asia kannattaa kuitenkin muistaa alkuhuumassa:

  1. Jos aloitat yrittämisen yhden tai useamman kumppanin kanssa, tee kirjallinen osakassopimus. Ja tee se silloin, kun voitte yhdessä sopia asioista. Niukkakin kirjallinen sopimus on parempi kuin vain suullisesti sovittu. Nyrkkisääntö on, että sopimus tehdään huonojen päivien varalle. Kun kaikki sujuu ja rahaa tulee, ei sitä edes muisteta. Siksi siinä pitää olla säännöt riitaisen eron varalle. Ainakin.
  2. Tee muutkin sopimukset mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja mieluummin kirjallisesti. Kannattaa muistaa, että hyväksytyksi kuitattu sähköpostikin on jo kirjallinen sopimus. Ei ole tarpeen tehdä asiasta tiedettä. Kuka toimittaa ja mitä? Kenelle toimittaa ja mikä on kompensaatio? Mitä tehdään, jos ei sopimuksessa pysytäkään? Tälläkin pääsee jo pitemmälle kuin aivan alkuun. Yksinkertaisiin asioihin löytyy hyviä sopimuspohjia ja monimutkaisemmissa asioissa ei yleisiä pohjia tule käyttää.
  3. Hoida vakuutukset heti kuntoon. Erityisen tärkeitä ovat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että ne kattavat vain sellaisia sopimuksia ja liiketoimia, joista sovittaessa ne ovat jo olleet voimassa. Tämä on luonnollista, ei talollekaan haeta palovakuutusta vasta sitten, kun nurkassa jo kytee.
  4. Älä kilpaile vastoin säännöksiä! Usein uusi yrittäjä haluaa hyödyntää omaa osaamistaan. Tämä saattaa siten merkitä kilpailua oman työnantajansa kanssa, eikä tämä olekaan kiellettyä. Mutta muista silti lojaliteettivelvoite työsuhteen aikana, vaikket olisikaan sitoutunut varsinaiseen kilpailukieltoon. Käytännössä työsuhteen aikana ei saa tehdä mitään itse liiketoimintaan liittyviä toimia. Esimerkiksi on kiellettyä kontaktoida oman työnantajan asiakkaita. Vain valmistelevat toimet, kuten yrityksen perustaminen, kirjanpitäjän hankkiminen ym. muodollis-hallinnolliset teot ovat sallittuja.

 

Asianajotoimisto Ferenda Helsinki Oy

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.