Suomessa avioero koskee vuosittain 30.000 lasta. Avoerolapset eivät sisälly tähän määrään. Eron takia muuttuu tavallisesti lapsen asuinpaikka. Yleensä vanhemmat saavuttavat lasten asioista yhteisymmärryksen viimeistään lastenvalvojan luona. Vain hiukan yli reilut 10 %:ia huoltoriidoista ratkaistaan käräjäoikeuksissa (3.600 kpl/vuosi). Näistä puolet on riitaisia juttua ja kaikista jutuista jo pitkittyneitä riitoja on neljäsosa.

Huoltoriitaan voi käräjöinnin sijasta hakea ratkaisua tuomioistuinsovittelusta. Sovittelua haetaan jättämällä hakemus käräjäoikeuteen. Siinä tuomarin rinnalla toimii lapsiasioihin erikoistunut asiantuntija. Eduskunta käsittelee parhaillaan lain muutosta (HE 186/2013), jolla on tarkoitus vakinaistaa tämä sovittelu kattamaan koko maa 1.5.2014 alkaen. Etelä-Karjalassa sovitteluun on voinut hakeutua 9/2012 alkaen.

Sovittelussa vanhemmat hoitamat pääosin puhumisen. He voivat kertoa laajemminkin asioiden taustoista ja vaiheista. Oman lakimiehen rooli sovittelussa on enemmänkin tukeva. Lisäksi asiantuntija, joka yleensä on psykologi, tuo keskusteluun omaa erityisosaamistaan.

Sovittelun valtteina ovat sen nopeus ja kustannustehokkuus. Sovittelu saadaan yleensä järjestettyä noin 1,5 kk:n päästä hakemuksen jättämisestä. Yleensä sovinto on syntynyt jo ensimmäisessä tilaisuudessa. Siksi epätietoisuus lasten asioiden järjestämisestä voi jäädä lyhyeksi. Oikeudenkäynti voi kestää jopa vuoden ja käräjöinti on kallista (n. 6.000­-7.500 euroa per lakimies). Oikeusturvavakuutukset eivät monesti korvaa huoltoriitoja.

Sovittelumenettelyn käyttämiseen liittyy hyvä ennuste. Tilastollisesti 77 %:ia sovitteluista (367 kpl) on päätynyt joko osa tai kokonaissovintoon. On myös ajateltu, että vanhemmat sitoutuvat noudattamaan keskenään sopimaansa paremmin kuin jos tuomioistuin joutuisi siitä määräämään.

Lisäksi vanhempien keskenään sopima ratkaisu voi sisältää osatekijöitä, joista tuomioistuin ei olisi voinut määrätä lain nojalla.

 

(Artikkeli on julkaistu Lappeenrannan Uutisissa keskiviikkona 5.3.2014 ja heidän verkkosivuillaan 7.3.2014)

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.