Käytetyn asunnon ostaja onnittelee itseään. Pari kuukautta sitten hän teki hyvät kaupat. Kohde oli ehkä ikänsä, hintansa ja sijantinsa puolesta loistokohde. Nyt huonekalut ja irtaimisto on jo kannettu asuntoon ja niille on löydetty oikeat paikat. Sitten asunnosta paljastuu jotain ikävää. Asunnossa onkin laatuvirhe, kuten juristi sanoisi. Ennen kuin ostaja sukeltaa täysin epätoivon syövereihin, kerrotaan hänelle pari toimintaohjetta.
Muista heti ilmoittaa myyjälle ongelmasta. Etsi piirongin laatikosta myyjän antama käyntikortti. Kirjoita myyjälle lyhyt ja napakka sähköposti. Ilmoita siinä, että asunnossa on ongelma ja kuvaile se ja kerro miten ongelma ilmenee.
Samassa sähköpostissa ostajan pitää myös mainita mitä tämä aikoo myyjältä vaatia. Yleisin vaade virhetilanteessa on hinnanalennus. Silloin myyjä periaatteessa maksaa ostajalle takaisin kauppahintaa. Jos virhe on laadultaan vakavampi, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Näiden ohella ostajalla on usein oikeus vaatia korvausta myyjältä.
Tarkkoja euromääräisiä vaatimuksia ei tarvitse ilmoittaa vielä. Ne tarkentuvat kun asiaa tutkitaan lisää. Nyt vaatimuksen tarkkaa määrää ei edes pystyisi ilmoittamaan myyjälle.
Sähköposti on hyvä siinä mielessä, että siitä jää ostajalle kirjallinen todiste myyjälle tehdystä ilmoituksesta. Kannattaa kuitenkin laittaa sähköpostiin lukukuittaus päälle. Silloin helpompi todeta, että myyjä on myös todellisuudessa lukenut viestisi. Vastaavan tehtävän ajaa myös haastemiehen tiedoksiantama ilmoitus. Toisaalta tiedoksianto aiheuttaa ostajalle välittömästi kuluja, sillä haastemies veloittaa tästä toimesta 60 euroa.
Virhettä on mahdollista tutkia esimerkiksi rakennusliikkeen avustuksella. Myöhemmin ostaja voi pyytää tavarantarkastajan tekemään tarkastuksen ostokohteeseen. Voi olla, että kun yhtä virhettä tutkitaan tarkemmin, tässä jatkoselvittelyssä ilmenee muitakin virheitä. Selvyyden vuoksi ostajan kannattaa tehdä myös näistä virheistä uusi ilmoitus myyjälle.
(julkaistu Lappeenrannan Uutisissa ja Imatralaisessa 11.2.2015)