Käräjöinti tuomioistuimessa voi olla kallista. Isoissa jutuissa lakimiesten palkkiot nousevat tuhansiin euroihin. Kaikilla ei ole varaa itse maksaa lakimiehelle oikeudellisesta avusta, ei edes pienessä käräjäasiassa.

Onneksi välillä lakimiesavulle löytyy ulkopuolinen maksaja. Oikeusapu rahoitetaan valtion varoista. Lisäksi vakuutusyhtiöltä otettu oikeusturvavakuutus voi kattaa osan lakimiehen palkkiosta.

Oikeusapua saa käräjöintiin joko oikeusaputoimiston julkiselta oikeusavustajalta tai yksityiseltä lakimieheltä, kuten asianajajalta tai lupalakimieheltä. Asiakas voi itse valita lakimiehensä eli voi kääntyä mieleisensä tahon puoleen.

Koska oikeusapu on tarkoitettu vähävaraisille henkilöille, oikeusapuhakemukseen pitää ilmoittaa hakijan kuukausittaiset tulot, menot ja omaisuus sekä velat. Lakimies huolehtii tämän hakemuksen tekemisestä asiakkaan puolesta.

Jos esimerkiksi saat kuukaudessa nettopalkkaa 1.000 euroa ja vuokramenosi sähköineen ovat 550 euroa, on käyttövarasi kuukaudessa 450 euroa. Kun käyttövarasi on alle 600 euroa ja pankkitilisi ja muun varallisuuden määrä on alle 5.000 euroa, saat lakimieheltä apua ilman, että sinun tarvitsee itse maksaa siitä.

Tavallisesti perheesi kotivakuutukseen sisältyy oikeusturvavakuutus. On hyvä muistaa, että vakuutuksen piiriin kuuluvat myös perheesi luona asuvat lapset. Tavallisesti vakuutuksen yläraja korvaukselle on 10.000 euroa, josta asiakkaan tarvitsee maksaa itse lakimiehelle vain omavastuuosuus. Tavallisesti se vaihtelee 15-20 %:n välillä.

Vakuutuksen enimmäissumma riittää hyvin tavalliseen rikosasiaan, mutta laajaan taloriitaan ei. Rikoksen uhrin avustaminen pahoinpitelyasiassa maksaa tavallisesti noin 1.000 euroa. Tästä asiakkaan maksettavaksi tulee 150 euroa, mikäli omavastuu% on 15. Mikäli asiakas kuitenkin olisi oikeutettu oikeusapuun, tuo vakuutuksen omavastuuosuus on mahdollista saada haettua valtion varoista. Toisaalta, jos asiakas voittaa jutun, asiakas saa vaatia vastapuolelta tuon 150 euroa.

(julkaistu Lappeenrannan Uutisissa ja Imatralaisessa 18.2.2015)

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.