Suomalaiset alkavat toukokuun vaihtuessa kesäkuuksi valmistautua lomakauteen. Koronaviruksen seurauksena säädetyt matkailun rajoituksen tarkoittavat, että jo ennestään suosittu mökkeily tulee olemaan lomakauden kuumin ajanviettotapa. Lomallakaan ei voi täysin unohtaa maallisia murheita ja mökkeilyn suhteen näistä kenties olennaisin on 2017 voimaan tullut jätevesiasetus, jonka siirtymäajat puhdistusvaatimuksille päättyivät viime syksynä. Moni varmasti miettiikin täyttääkö oma mökki asetuksen vaatimukset.

Jos kiinteistöä ei ole liitetty vesihuoltoverkkoon, kiinteistön omistajan on huolehdittava talousjätevesien puhdistamisesta. Talousvedellä tarkoitetaan muun muassa keittiöstä, kylpyhuoneesta, saunasta, pyykinpesusta, käymälöistä tulevaa jätevettä. Nämä jätevedet on käsiteltävä ennen niiden johtamista mökin ympäristöön. Mökillä on siten oltava talousjätevesien käsittelyä varten käyttökohteeseen eli esimerkiksi mökin varustetasoon soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Jätevettä ei tarvitse puhdistaa, jos mökillä syntyvä jäteveden määrä on vähäistä. Näin ollen useimpien sellaisten mökkien, joille ei tule juoksevaa vettä, omistajien ei tarvitse murehtia jätevesien käsittelyä. Tosin näilläkään mökeillä jätevesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön.

Jos mökki sijaitsee enintään sadan metrin päässä rannasta tai pohjavesialueesta, on mökin talousjätevesijärjestelmä tullut viimeistään viime syksynä kunnostaa vaatimusten mukaiseksi. Tämä on siis ensimmäinen kesä, kun järjestelmän on oltava kunnossa. Kuivanmaan mökeillä jätevesijärjestelmän kunnostamiselle ei sen sijaan ole annettu määräaikaa. Kunnostamisen on kuitenkin tapahduttava viimeistään silloin, jos mökille rakennetaan vesivessa tai muutoin muutetaan vesi- ja viemärilaitteistoja. Kunnostamista saatetaan vaatia myös esimerkiksi uusien rakennusten rakennuslupamenettelyn yhteydessä.

Koronaviruksen on sanottu piristäneen vapaa-ajan asuntojen kauppaa. Jätevesiasetus kannattaa ottaa huomioon harkittaessa mökin ostoa, koska se saattaa velvoittaa uuden kiinteistön omistajan suureenkin jätevesiä koskevaan remonttiin. Talousjätevesien puhdistuksen laiminlyönti voi johtaa sakkoihin.

 

Artikkeli on julkaista Ankkuri -lehdessä 10.6.2020

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.