Seksuaalirikokset ovat olleet erittäin paljon esillä tänä vuonna ja todennäköisesti myös pysyvät ainakin eduskuntavaalien ajan tapetilla. Ilmiö ei ole uusi ja varsinkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta tapahtuu yllättävän paljon. Lapsia ja nuoria ei voi pitää pumpulissa elämältä suojassa eikä poistaa somesta, joten mitä vanhempi voi tehdä?
Ensinnäkin on tärkeää luoda perheeseen turvallinen ilmapiiri ja kertoa lapsille ja nuorille, että he voivat kertoa ihan kaikesta vanhemmille ilman, että heihin itseensä kohdistetaan moitetta. Jos on tullut hölmöiltyä, vanhempi auttaa. Jos joku on tehnyt väärin lapselle, vanhempi puolustaa häntä. Näin lapsi todennäköisemmin uskaltaa kertoa asioistaan vanhemmalle.
Toisekseen lapsille pitää kertoa muutama seikka. Mille kehonalueille kenelläkään ei ole asiaa koskea tai katsoa. Jos joku tätä rikkoo, sellaisesta ihmisestä pitää nopeasti pyrkiä eroon eikä sellaisen kanssa kannata jäädä kahdestaan. Että minnekään ei kannata julkaista eikä lähettää mitään sellaista, millaista ei haluaisi oman vanhempansa näkevän. Että sosiaalisessa mediassa ei kannata jutella tuntemattomille asioita, joita ei juttelisi kadullakaan tuntemattomalle. Ylipäätään kannattaa neuvoa juttelemaan vain sellaisille ihmisille, jotka on aiemmin tavannut kasvokkain.
Niin raadollista kuin se onkin, lapsille kannattaa kertoa myös, että tuntemattomia aikuisia ei kiinnosta, mitä lapselle kuuluu tai minkälainen hän on ihmisenä. Vaikka tämä kuinka aloittaisi keskustelun mukavasti ja vaikuttaisi kiinnostuneelta mitä lapsen päässä liikkuu, tuntemattoman aikuisen taka-ajatus todennäköisesti on paha. Aikuiset saattavat myös esiintyä somessa ja netissä paljon nuorempina kuin oikeasti ovatkaan. Se on hyvä tietää.
Ja ennen kaikkea, että jos jotain pääsee tapahtumaan, se ei ole koskaan lapsen syy. Muista se myös itse ja hallitse käytöksesi ja reaktiosi, jos lapsi kertoo joutuneensa rikoksen uhriksi.
Kirjoitus on julkaistu Ankkuri -lehdessä 13.2.2019.