Helsingissä on jälleen alkanut se kausi, kun useilta ihmisiltä varastetaan omaisuutta paperilapun avulla. Tämä silmänkääntötemppuun perustuva varkaus etenee seuraavasti. Uhria lähestyy henkilö paperin kanssa. Paperillaan hän taitavasti peittää esimerkiksi pöydällä olevan älypuhelimen. Uhrin huomion ollessa kiinnittyneenä varkaan elehtimiseen tai paperissa lukevaan tekstiin, omaisuus paperin alla siirtyy varkaan haltuun. Ei siis kannata päästää ketään metriä lähemmäs itseään paperin kanssa, kun vierailee Helsingissä.

Entä jos kuitenkin joutuu tämän tai jonkin muun rikoksen uhriksi? Asiasta on ilmoitettava välittömästi poliisille. Mitä nopeammin, sitä parempi. Yleensä poliisi alkaa tutkia rikosta ja uhria tullaan kuulemaan esitutkinnassa. Tällöin voi vaatia tekijälle rangaistusta ja itselleen korvauksia.

Poliisilta asia etenee syyttäjälle, joka päättää onko asiassa edellytyksiä nostaa syyte. Mikäli syyte nostetaan ja asia menee käräjäoikeuteen, rikoksen uhrin kannattaa olla aktiivinen. Hän voi ja hänen kannattaa vaatia vahingonkorvauksia rikosoikeudenkäynnin yhteydessä. Joissakin tapauksissa syyttäjä voi ottaa ajettavakseen vahingonkorvausvaatimukset. Jos hän ei sitä tee, saattaa olla järkevää kääntyä lakimiehen puoleen, jotta korvausvaatimukset saadaan mitoitettua oikein ja kaikki tulee huomioitua.

Sitten on kerättävä todisteet aiheutuneista vahingoista. Lääkärintodistus, kuitit, erittelyt matkakuluista, näillä päästään alkuun. Pelkkä epämääräinen vaatimus ”asian selvittelykuluista” tai ”aiheutuneesta mielipahasta” ei menesty. Vaatimukset on perusteltava ja eriteltävä. Tyypillisesti korvausta saa esimerkiksi kivusta ja särystä sekä tietyissä rikostyypeissä henkisestä kärsimyksestä. Näiden korvausten määrää arvioidaan usein Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositusten avulla. Korvausta voi saada myös aiheutuneista omaisuusvahingoista. Amerikan meiningin voi unohtaa, sillä korvausmäärät ovat Suomessa varsin maltillisia ja perusteen on aina löydyttävä laista.

(Artikkeli on julkaistu Imatralainen.fi:n verkkosivuilla kesäkuun 2014 alussa)

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.