Monella kesämökin omistajalla on mielessä oman kesämökin lahjoittaminen jo elinaikana lapsille ja/tai lapsenlapsille.

Kesämökin lahjoittaminen tuleville sukupolville jo omana elinaika tehdyillä lahjoituksilla on oikein käytettynä tehokas perintö- ja lahjaveron minimoimiseen käytettävä toimi. Omistaja voi lahjoittaa kerran kolmessa vuodessa yhdelle lahjansaajalle ilman lahjaveroa alle 5.000 euron arvoisen osuuden kesämökistä. Jos lahjansaajia on useita, jokainen lahjansaaja voi saada verotta kyseisen osuuden. Jos puolisot omistavat yhdessä kesämökin, kumpikin puoliso voi lahjoittaa omasta osuudestaan jokaiselle lahjansaajalle saman osuuden verotta.

Lahjoitukseen on mahdollista liittää ehto, jonka mukaan lahjanantaja pidättää itsellään elinikäisen hallintaoikeuden kesämökkiin. Ehdolla lahjanantaja turvaa oman käyttöoikeutensa kesämökkiin. Lahjansaajat puolestaan saavat hallintaoikeusvähennyksen lahjana saatuun osuuteen.

Mikäli lahjoittaja pyrkii kesämökkiä koskevilla lahjoituksilla siihen, että lahjavero voidaan välttää kokonaan, lahjoitus kokonaisuutena ei välttämättä etene nopeasti, jos kesämökillä on arvoa. Lahjoittajien kannattaa arvokkaamman kesämökin lahjoitustilanteessa pyrkiä lahjoittamaan sellainen hieman isompi osuus, josta aiheutuva lahjavero olisi kuitenkin kohtuullinen. Tällöin kesämökin lahjoitus etenee nopeammin ottaen huomioon lahjan antaminen kerran kolmessa vuodessa.

Kesämökin lahjoituksessa on syytä ottaa veronäkökohtien lisäksi huomioon se, minkälaiseen lopputulokseen lahjoitustoimet tosiasiassa johtavat. Mitä useampi omistaja kesämökillä on, sitä helpommin perillisten kesken syntyy riita kesämökin käyttöön liittyvistä asioista. Tyypillisiä kesämökkiriitoja ovat kysymykset mökin käyttövuoroista, kulujen jakamisesta, töiden tekemisestä ja yleisestä siisteystasosta.

 

Artikkeli on julkaistu kaupunkilehti Ankkurissa 6.12.2017.

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.