HUOLELLISUUDEN RAJANVETOA MAKSUKORTIN TUNNUSLUVUN SÄILYTYKSESSÄ

Nykyään monella on niin monta tunnuslukua eri tarkoituksiin käytössään, ettei kaikkia voi millään muistaa. Ja kun niitä ei muista, on niiden oltava kirjoitettuna johonkin. On selvää, ettei maksukorttia ja tunnuslukua tule pitää samassa lompakossa tai käsilaukussa. Tunnuslukuaan ja/tai maksukorttiaan ei tule antaa kenenkään toisen, ei edes luotetun perheenjäsenen hallintaan ja/tai tietoon. Jos vahinko tällaisessa tapauksessa sattuu ja lompakko katoaa tai varastetaan, on kyseessä törkeä huolimattomuus, ja kortinhaltija vastaa vahingosta itse. Läheiseen luottaessaan kantaa kortinhaltija itse täyden vastuun.

Korkein oikeus (KKO) on äskettäin vetänyt rajaa tämän asian suhteen huolimattomuudesta ja sen vaikutuksista. Kortinhaltija oli jättänyt lompakkonsa työpöydälleen (siinä oli maksukortti sisällä) ja poistunut toimistostaan ullakolle asiakirjoja noutamaan kymmeneksi minuutiksi. Hän ei ollut lukinnut ovea. Tunnuslukulista oli saman työpöydän laatikossa kirjekuoressa. Tuntematon henkilö oli ehtinyt anastaa lompakon ja tunnusluvut ja nostaa automaatilta hieman yli 5000 euroa ennen kuin asia oli havaittu ja kortti suljettu.

Tätä menettelyä ei ollut pidetty törkeänä huolimattomuutena, vaikkakin huolimattomana menettelynä kyllä. Siten kortinhaltija ei ollut vastuussa kaikista nostetuista varoista (ilmeisesti kyseessä oli luotto-ominaisuuden käyttö, koska pankki velkoi kortinhaltijalta kyseistä saatavaa), vaan 150 euron määrästä maksupalvelulain mukaisena omavastuuna.

Kysymyksessä on ollut ilmeinen rajatapaus, sillä KKO ei ollut yksimielinen, osa tuomareista piti kortinhaltijan huolimattomuutta törkeänä. On selvää, että jokainen tapaus arvioidaan erikseen, jos vahinko (oikeudeton nosto) tapahtuu. Yhtä selvää on, että kortin katoamisesta on ilmoitettava heti, kun sen havaitsee. Tässä asiassa ei muutenkaan voi olla koskaan liian huolellinen.

Oikeudettoman noston tehnyt vastaa luonnollisesti aina tekemisistään.

 

Matti Halme

asianajaja, varatuomari

 

Artikkeli on julkaistu Ankkuri -lehdessä 28.11.2018

 

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.