Kihlapari voi hääjärjestelyjen lisäksi keskustella avioehdosta. Myös häiden jälkeen puolisot voivat palata aiheen piiriin.
Avioehdolla halutaan suojata puolison jo omistamaa, kuten suvun kotikiinteistöä. Monasti yrittäjä haluaa sulkea yritystoimintaan liittyvän omaisuuden pois avio-oikeuden piiristä. Aloite yrittäjälle voi tulla myös osakassopimuksen kautta. Olipa syynä oma tahto tai sopimusehto, avioehdossa määrätty omaisuus jää osituksen ulkopuolelle.
Avioehtosopimus voi olla monenlainen. Laajin on kokonaan avio-oikeuden poissulkeva sopimus. Ehdon muotoilun mukaan kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta toisen nykyiseen tai tulevaisuudessa saatavaan omaisuuteen. Avio-oikeuden rajaus voi koskea myös vain toista puolisoa. Suppeimillaan avioehto voi koskea yksittäistä omaisuuserää, kuten pörssiosakkeita.
Myös muita ehtoja voidaan asettaa. Kun todennäköisesti ihmiset saavat perintöjä omilta sukulaisiltaan, voidaan tähän varautua sopimusehdolla. Silloin toisen puolison avioliiton aikana perintönä, testamenttina tai lahjana saatu omaisuus ei ole avio-oikeuden piirissä. Yksin tunnearvo rakkaan isoäidin Saimaan rannassa olevaan suvun mökkiin voi edellyttää rajausta.
Kun perintömökki on jätetty pois avio-oikeuden piiristä, on syytä muistaa ottaa avioehtoon maininta sijaantulevasta omaisuudesta. Ihmiset myyvät ja ostavat omaisuutta elämänsä aikana. Jos esimerkiksi Saimaan perintömökin tilalle ostetaan uusi kesämökki Päijänteeltä, ei uusikaan mökki ole osituksen piirissä.
Vapaa-ajan asunnosta harvemmin saadaan tuottoa, mutta sijoitusasunnosta kyllä. Siksi avioehtoon, mikäli niin halutaan, on syytä rajata tällaiseesta omaisuuden tuotto avio-oikeuden ulkopuolelle.
Avioehtosopimuksen voimaan tuleminen edellyttää rekisteröintiä. Maistraatti veloittaa nykyään siitä 55 euroa. Eli ensin on löydettävä yhteisymmärrys avioehdon ehdoista. Sitten pitää kirjata ehdot ylös ja allekirjoittettava asiakirja. Tämän jälkeen on vielä asioitava maistraatista, sillä muuten asia jää puolitiehen.