Koulujen alkaminen on jälleen lähellä. Siinä missä toiset odottavat innolla uuden lukuvuoden alkua ja kavereiden jälleennäkemistä, osa odottaa pelolla tulevaa. Taas pakko viettää paljon aikaa paikassa, missä tulee kiusatuksi.

Koulukiusaamista on helppo hyssytellä ja vähätellä. Tosiasiassa se on kuitenkin vakava tekokokonaisuus, joka voi aiheuttaa uhrilleen mitä vain mielipahan ja itsemurhan väliltä. Koulukiusaamisen säätämisestä rikoslailla rangaistavaksi on tehty lakialoite, joka sai eduskunnan lähetekeskustelussa laajaa kannatusta yli puoluerajojen. Vaikka allekirjoittaneen laatima koulukiusaamis-pykälä makaakin vielä lakivaliokunnan pöydällä, eivät kiusatut ole täysin turvattomia nykylainsäädännönkään puitteissa.

Koulukiusaamiseen liittyvät yksittäiset teot täyttävät tietyt rajat ylitettyään nykyisinkin rikosten tunnusmerkistöjä. Tyypillisimpiä ovat pahoinpitely, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, vahingonteko ja laiton uhkaus. Myös uusi rikoslakiin 1.1.2014 otettu tunnusmerkistö, vainoaminen, voi täyttyä.

Koulukiusaamisessa suurimpia ongelma on, ettei tekoja tuoda aikuisten tietoon. Joissakin tapauksissa ongelmaksi voi muodostua, että vaikka aikuiset tietäisivätkin, asioille ei tehdä mitään. Jokaisen vanhemman kannattaakin puhua lasten ja nuorten kanssa ja vakuuttaa heidät siitä, että asioista voi aina kertoa. Ja kun lapsi sitten kertoo, on huolehdittava, että asiaan puututaan. Alle 15-vuotiaita kiusaajia voivat kohdata koulun toimenpiteiden lisäksi lastensuojelun toimenpiteet ja vahingonkorvausvelvollisuus. Yli 15-vuotiaat vastaavat näiden lisäksi myös rikosoikeudellisesti.

Ohje lapsille ja nuorille? Puhu aikuisille ja ole kiusattujen puolella äläkä jätä heitä yksin. Ohje aikuisille? Suhtaudu vakavasti ja selvitä asia. Ole yhteydessä kouluun ja tarpeen vaatiessa myös poliisiin. Vakavissa tapauksissa myös lähestymiskieltoa voi harkita, jos kiusaaja on yli 15-vuotias. Jos käräjäoikeuteen lähdetään, lakimiehestä on apua.

(julkaistu 6.8.2014 Lappeenrannan Uutisissa ja Imatralaisessa)

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.