Terveiset asianajoalalta kesän päättyessä

Suomen Asianajajaliitto vietti perjantaina 23. elokuuta 100-vuotisjuhliaan. Olemme olleet liittona jo sadan vuoden ajan mukana kehittämässä suomalaista oikeusvaltiota, joka on menestystarina kansainvälisestikin. Tällä en tarkoita sitä, etteikö joka päivä tulisi edelleen kehittyä.

Juhlassa muistutettiin siitä merkittävästä työstä, jota me asianajajat teemme yhteiskunnassa monin tavoin. Esimerkkinä oli asianajajan neuvontakoju maaseutumarketin pihalla ja toisessa päässä vaativa työ kansainvälisessä välitystuomioistuimessa maailman metropoleissa. Näiden kahden välillä on kaikkea mahdollista työtä, mutta aina on kysymys kanssaihmisen kohtaamisesta ja auttamisesta. Kaikki työ on meille tärkeää ja pyrimme hoitamaan kaikki toimeksiannot korkealaatuisesti ja oikein. Juhlassa muistutettiin myös siitä, että asianajaja ei koskaan saa olla edistämässä vääräksi tietämäänsä asiaa, vaikka päämiehen etu on aina kaikkein tärkein ohjenuora. Toimeksiantomme ovat välillä hyvin haastavia ja yksi merkittävä haaste on pystyä avaamaan asiakkaalle hankala juridinen tilanne arkikielelle.

Syksyllä me kaikki aloitamme tietyllä tavalla arkielämän uudelleen. Epäselvät ja keskeneräiset loman ajaksi asiat palaavat uudelleen mieleen, ehkä häiritsevinäkin. Tuo ja tuo on tekemättä, miten edetä? On selvää, että epäselviä ja hoidettavia asioita riittää ja uusia tulee vanhojen tilalle. On edettävä yksi asia kerrallaan niiden ratkomisessa. Tietysti on otettava huomioon eri ratkaisujen vaikutus seuraaviin ongelmiin ja tilanteisiin.

Kannattaa kääntyä tällaisessa tilanteessa asiantuntijan puoleen. Meillä asianajajilla on paljon kokemusta erilaisten riitojen, epäselvyyksien ja muiden asioiden selvittämisestä. Usein on niin, että aivan vastaava ongelma on jo selvitetty, silloin jatkotoimet voivat olla hyvinkin selvät.

Asianajaja on parhaimmillaan – ja sellaisia haluamme olla – asiakkaansa luottohenkilö, jolle avaudutaan vaikeistakin asioista. Merkitystä ei ole sillä, onko kysymys yksityiselämästä vai yrittämiseen liittyvästä asiasta. Ja kun ongelma puetaan sanoiksi, syntyy konkretiaa ja ollaan usein jo luontevasti ainakin puolimatkassa kohti ratkaisua.

Ottakaa empimättä yhteyttä – ainakin meidän toimistossamme alustava asian läpikäynti kohtuullisen ajan puitteissa tapahtuu veloituksetta. Jatkotoimista ei koskaan sovita ilman kustannusten ja muiden riskien läpikäyntiä.

 

Matti Halme

AA, VT

Asianajotoimisto Ferenda Oy

 

Artikkeli on julkaistu Ankkuri-lehdessä 28.8.2019.

Tilaa uutiskirjeemme

Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ajankohtaisimmat aiheet suoraan sähköpostiisi.