Ei liene kovin harvinainen tapahtumainkulku, että ihmisellä on jonkin alan koulutus ja osaaminen ja siitä lähtökohdasta hän perustaa yrityksen harjoittaakseen ammattiaan. Tämä on erinomaista toimintaa ja paljon asioita jäisi hoitumatta ja työpaikkoja syntymättä, ellei olisi niitä, jotka ovat valmiita ottamaan riskin ja perustamaan yrityksen. Ilman heitä Suomi ei pyörisi.
Asianajajana tulee silloin tällöin vastaan tilanteita, jotka saavat pohtimaan, pitäisikö yrityksen perustamistakin edeltää jonkinlainen pieni koulutus tai koe. Sellainen, jolla varmistettaisiin, että yrittäjiksi ryhtyvät ovat tietoisia yritystoimintaan liittyvistä vastuista ja mitä lain puitteissa voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Edeltäähän ajokortinkin saamista autokoulu, jossa käydään läpi auton teknisen hallinnan lisäksi liikennesäännöt. Vaikka liikenteessä voi syyllistyä rikokseen esimerkiksi virhearvioinnin takia, ilman että sitä tarkoitti, kuitenkin jokainen ajokortillinen tietää, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.
Epäselvempää on, että onko yrityksen perustaneilla tai sellaisissa vastuuasemissa toimivilla aina ollut riittävät tiedot siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Tai mistä kaikesta he vastaavat silloinkin, kun ovat ottaneet jonkun toisen hoitamaan asioita, esimerkiksi kirjanpitoa ja veroihin liittyviä velvollisuuksia, puolestaan. Toisaalta esimerkiksi yhtiökumppanin vakuuttelut, joiden mukaan ”hän kyllä tietää” tai ”hän vastaa, jos tulee jotain ongelmia”, eivät lähtökohtaisesti rajaa vastuuta mitenkään. Todellinen vastuu voi yllättää ikävästi, kun ollaan tilanteissa, joissa todetaan, että on vastuussa riippumatta siitä, että tiesikö vai eikö tiennyt, koska ”olisi pitänyt tietää”.
Yllätyksenä voi tulla, että vaikka olisi osakeyhtiön ainut omistaja, niin osakeyhtiön varojen osalta on tarkasti määritelty, miten niitä voi käyttää. Varoja voidaan jakaa osakkeenomistajille vain osakeyhtiölaissa määritellyllä tavalla. Liiketapahtuma, joka vähentää yhtiön varoja tai lisää sen velkoja ilman liiketaloudellista perustetta, on laitonta varojenjakoa. Varoja ei myöskään saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Varoja ei siten voi siirtää omalle tilille tai osakeyhtiön tililtä maksaa muita laskuja, kuin osakeyhtiölle osoitettuja laskuja. Itselleen maksettavan palkan ja osingonkin osalta joutuu huomioimaan, minkä verran niitä on ylipäätään mahdollista yrityksen taloustilanne huomioiden maksaa. Jos huonosti käy, väärät menettelyt varojen jaon suhteen saattavat tulla arvioitavaksi muun muassa veropetoksena ja velallisen epärehellisyytenä.
Toinen vaaranpaikka on kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät velvollisuudet. Nämä ovat tyypillisesti asioita, jotka uskotaan tilitoimistojen hoidettavaksi ja joissa yrittäjän, toimitusjohtajan ja hallitusten jäsenten oma osaaminen voi olla selkeästi vähäisempää. Kuitenkin tilitoimiston käyttämisestä huolimatta yrityksen toimitusjohtaja, hallitus, kirjanpitovelvollisessa oikeushenkilössä tosiasiallista määräysvaltaa käyttävä ja se, jonka tehtäväksi kirjanpito on toimeksiannolla uskottu, vastaavat siitä, että kirjanpito on laadittu lakien mukaan. Tositteiden pitää vastata todellisia tapahtumia ja tositteet on käsiteltävä kirjanpidossa oikein, eikä kirjanpitoon saa olla merkittynä harhaanjohtavia tietoja. Kirjanpidossa ei esimerkiksi saa olla merkittynä saataviksi sellaisia saatavia, jotka ovat todellisuudessa arvottomia, koska niitä ei saada perittyä. Väärä menettely voi johtaa syytteeseen kirjanpitorikoksesta ja sen ohella jopa petoksesta, jos väärillä tositteilla tai kirjanpitomerkinnöillä on pyritty erehdyttämään kolmatta tahoa.
Jos on yrittäjä, yrityksessä toimitusjohtajana, hallituksen jäsenenä tai muuna vastuuhenkilönä, on aina omista taustoista ja tilitoimiston käyttämisestä huolimatta hyvä hankkia edes jonkintasoinen taito kirjanpidon ja sen tuottamien asiakirjojen kuten tilinpäätöksen, tuloslaskelman ja taseen tulkitsemiseen. Lukuja on seurattava ja tilinpäätösasiakirjoihin on perehdyttävä. Oman aseman suojaamiseksi kannattaa myös olla tarkkana tilitoimiston valinnassa.
Oma maailmansa on myös työturvallisuuteen, työntekijöihin, heidän palkkaamiseensa, kohteluun ja irtisanomiseensa liittyvät seikat. Vääristä tai puutteellisista toimenpiteistä näihin liittyen voi seurata koviakin vastuita ja seuraamuksia. Jos on vastuuasemassa yrityksessä, jossa on työntekijöitä, on syytä olla perillä niin työnantajan kuin työntekijöidenkin oikeuksista ja velvollisuuksista.
Ylipäätään, jos yritystoiminnassa haluaa ryhtyä mihin tahansa järjestelyihin, tulisi järjestelyiden lainmukaisuus aina pyrkiä selvittämään ja jos selvää vastausta ei itse löydä, varmistaa asiaa asiantuntevilta tahoilta. Omalta kirjanpitäjältään ja tilintarkastajaltaan voi kysyä, Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen maksutonta neuvontaa ja myös asianajotoimistoa voi pyytää avuksi, kun haluaa varmistua, että aiottu toimenpide on toteutettavissa ja että se tulee hoidetuksi niin, ettei jälkipyykkejä aiheudu.